Speakers
Emrah Kurum
Çevreci Etkinlikler KurucusuAhmet Burak Başpınar
Yıldız Holding Çevre ve Enerji MüdürüStart
27 December 2014
End
27 December 2014
Address
Yazane Coworking Space View mapTürkiye’nin ilk çevre etkinlikleri sitesi olan Çevreci Etkinlikler, sürdürülebilir iş modellerine geçişteki yaşanan değişimleri ve iyi uygulama örneklerini, konusunda uzmanlarınkatılımıyla üniversite öğrencilerine aktarılması için yeni bir proje hayata geçirdi: Alternatif Çevre Mühendisliği Atölyeleri. Ekonerji sponsorluğu, Yazane Coworking Space ev sahipliğinde 27 Aralık 2014 tarihinde ilki yapılacak etkinliğe Yıldız Holding Çevre ve Enerji Müdürü Ahmet Burak Başpınar katılarak ve “Gıda Sektöründe Temiz Üretim” konusundaki deneyimlerini paylaşacak.
Küresel boyutta yaşanan çevresel, ekonomik ve sosyal değişimler ülkeler ve şirketlerin bu değişime ayak uydurması zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Karbon yoğun iş modellerimizin yerini, düşük karbon yoğunluklu modeller almaya başladı. Ulusal ve uluslararası politikalar ise bu sürecin giderek hızlanacağı sinyallerini vermeye çoktan verdi.
Yaşanan/yaşanacak olan bu değişimin ülkemizdeki yansımalarının neler olabileceği ve bu değişim doğrultusunda ülkemizdeki iyi uygulama örneklerinin çoğaltılması için üniveriste öğrencilerine yönelik yeni bir proje hayata geçti: Alternatif Çevre Mühendisliği Atölyeleri. Projeyi hayata geçiren ise Türkiye’nin ilk çevre etkinlikleri sitesi olan Çevreci Etkinlikler ekibi –cevrecietkinlikler.com-.
Ekonerji sponsorluğu, Yazane Coworking Space ev sahipliğinde 27 Aralık 2014 tarihinde ilki yapılacak etkinliğe Yıldız Holding Çevre ve Enerji Müdürü Ahmet Burak Başpınar katılacak ve “Gıda Sektöründe Temiz Üretim” konusundaki deneyimlerini öğrencilerle paylaşacak.
Üretimin ülke ekonomilerinde yeri ve önemi sıklıkla dile getirilmekte. Üretim verimliliğin artırılıp çevresel etkilerinin minimize edilmesini hedefleyen temiz üretim gibi uygulamaların işletmelerde hayata geçmesinde etkin rol alacak personele ihtiyacı ne şekilde giderilebilir? Ya da verimliliğin artırılıp çevresel etkilerin minimize edildiği iyi uygulama örnekleri neler, bu konuda ülkemizde neler yapıldı, neler yapılıyor? Peki, iyi uygulama örneklerini kurum bünyesinde de hayata geçirmek isteyen çevre mühendisinin –adayının- ne yapması gerekiyor? Gerekli finans ve/veya bilgi bilgi kaynaklarına nasıl ulaşacak?
Bu ve benzeri sorular çoğaltılabilir . Sorulara çözüm önerisi kısmında ise Çevreci Etkinlikler olarak, ortalama 4 yıllık eğitim sonrası mesleğine atılacak olan öğrencilerin, küresel boyutta yaşanan değişimleri takip etmesini önemsiyoruz. Bu yüzden uzun soluklu olacak olan projenin kurgusu ise üniversiteden mezun olan bir çevre mühendisinin, mezun olmadan önce ulusal ve uluslararası değişimlerden haberdar olmasını, bu değişimlerde önemli pay sahibi olan kurumlardaki uzmanlarını, STK temsilcilerini ve üniversitelerin bu alandaki yetkililerini yakından tanıması üzerine gerçekleşti.
Varolan değişimlerin ve ilgili kişileri tanınması sonrası kurum özelinde değişim yaratmak içinse genellikle değişim süreci aşağıdaki şekilde ilerler ve gerçekleştirilecek atölyeler de buna göre devam edecek:
1- Mevcut süreçlerin iyileştirilmesi
2- Süreçlerin başından sonuna kadar yeniden kurgulanması/tasarlanması
3- Finansmana ve bilgiye erişim
Alternatif Çevre Mühendisliği Atölyeleri Danışma Kurulu:
Baran Bozoğlu Çevre Mühendisleri Odası Başkanı
Barış Doğru EKOIQ Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
Erdem Mersin Ekonerji Genel Müdürü
Prof. Dr. Hulusi Barlas EPEA Çevre Koruma Teşvik Ajansı Türkiye Eş Direktörü, İstanbul Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü (emekli)
Uygar Özesmi change.org Direktörü ve Good4Trust.org Kurucusu
Etkinliğe kayıt olmak için aşağıdaki butona basabilirsiniz.
Bu Etkinlik Sona Ermiştir.