Etkinlikler

Yükleniyor Etkinlikler

« Tüm Etkinlikler

  • Bu etkinlik geçti.

Herkes için Üniversite Ödüllü Yarışması

15 Kasım 2021

Ücretsiz

herkes-icin-universite-odullu-yarismasi

Kısa film, afiş&slogan, makale, fotoğraf alanlarında düzenlenecek olan Herkes için Üniversite Yarışması’nın amacı engelli üniversite öğrencilerinin günlük yasam mücadeleleri konusunda farkındalığı arttırmak, çözüm üretilmesini ve toplumsal duyarlılığın geliştirilmesini sağlamaktır. Proje Engelliler Konfederasyonu ve Yaşam Boyu Eğitim Derneği tarafından yürütülüyor. Son başvuru tarihi 15 Kasım 2021’dir. Duyuru metni ve detaylı bilgi:

Engelliler için Yaşam: 4 Yarışma

Kısa film, Afiş&Slogan, Makale, Fotoğraf

Her kategori için belirlenen konu aynıdır. Eserlerinizin “Engelli üniversite öğrencilerinin günlük yaşam mücadeleleri” ile ilgili olması beklenmektedir. Yarışmanın amacı, engelli üniversite öğrencilerinin günlük yasam mücadeleleri konusunda farkındalığı arttırmak, çözüm üretilmesini ve toplumsal duyarlılığın geliştirilmesini sağlamaktır.

Yarışma Hakkında Ön Bilgi Metni

“Engelli Üniversite Öğrencilerinin Savunuculuk ve Katılımcılık Becerilerinin Geliştirilmesi” projesi Temmuz 2020’de faaliyete geçmiştir. 36 ay sürecek olan projenin koordinatör kuruluşu Engelliler Konfederasyonu, eş başvuran kuruluş Yaşam Boyu Eğitim Derneği’dir. Proje, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenmektedir.

Proje kapsamında düzenlenecek yarışmaya üniversite öğrencilerinin katılması kararı alınmıştır.  Engelli öğrencilerin ve engelli olmayan öğrencilerin bir araya getirilmesi, kurulacak bağlar, sorunların çözümüne ortak olmaları önemlidir.

Engelli insanlar sosyal hayatta ifade eksikliği yaşamaktadır. Genellikle toplumda yetersiz görülmeleri, başarıları ve özgüvenlerini etkilemektedir. Bu sosyal damgalama yaşamalarına sebep olmaktadır. Üniversite, özellikle pandemi sürecinde engelli üniversite öğrencileri görünmemektedir. Engeli olmayanlar gibi aktif bir sosyal ve siyasi yaşam biçimine dahil olmamaktalardır. 

Engelli üniversite öğrencileri dışlanmakta, ön yargılarla karşılaşmaktadır. Engelli hakları bilinmemektedir. Akranları ayrımcılık yapan dil kullanmaktadır. Kampüs kaynaklarına erişim, etkinliklere aktif olarak katılım sorunları yaşanmaktadır. Fiziki olarak da kampüsler engelliler için yaşanabilir değildir. Engelliler için rampalar yeterli olmasa da yetkililer bu sorunların çözümüne cevap aramamaktadır. Görme engelliler için görsel açıklamaların yetersizliği, işitme engelliler için derslerin erişilebilir olmaması gibi kampüste çok farklı sorunlar yaşanmaktadır. Engelli olmayan öğrencilerin tüm bu konularda, sıra arkadaşlarının yaşadıkları sorunlarda farkındalıkları yetersizdir.

Yarışmaya üniversite öğrencilerinin katılımcı olmasını, üretirken öğrenmeleri açısından önemsemekteyiz. Öğrenciler kısa film, fotoğraf, afiş ve makale çalışmalarıyla alana katkı sağlayacak, farkındalığın artmasını sağlayacaklardır. Yarışmadan beklentimiz, kampüs yaşantısında yaşanan bu sorunların dile getirilmesi, görselleştirilmesidir. Engelliler Konfederasyonu ve engelli dernekleri bu konuların fark edilmesi ve düzeltilmesi için çalışmaktadır. Fakat inanıyoruz ki film, fotoğraf, afiş gibi araçlar sorunların dile getirilmesinde daha etkilidir. Engelli olmayan öğrenciler, üniversite yönetimleri, üniversite toplulukları ve diğer organizasyon ve yetkililer içinde bulunduğumuz bu durumu fark etsin istiyoruz.  Çözümün bir parçası olmaları için yarışmaya katılacak eserleri çok önemsiyoruz.

Yapılacak çalışmaların, toplumsal cinsiyet eşitliği stratejilerine uygunluğu, hak temelli olması oldukça önemlidir. İnsanların filmleri izledikten, fotoğrafları gördükten afişteki sloganı okuduktan/afişi gördükten, makaleleri okuduktan sonra engellilik problemleri hakkında düşünmeye başlaması proje hedeflerinin adımlarından olacaktır.

Sivil toplum kuruluşları dertlerini anlatmakta yetersiz kalabilmektedir. Hem engelli gençlerin hem de engelli olmayan gençlerin engelli örgütlerine dahil olmaları katılımcılık becerilerinin güçlenmesini sağlayacaktır. Bu yarışmada yapılacak eserlerin farkındalığı arttırmasıyla gençlerin bu alanda örgütlenmesine katkı sağlamasını beklentilerimiz arasındadır.

Sosyal sorunların çözümü, yalnızca sorunu yaşayanların değil, toplumun tüm ilgili bireylerinin birlikte hareket etmesini gerektirmektedir.

Tüm katılımcılara başarılar diliyoruz.

SON BAŞVURU: 15 KASIM 2021

YARIŞMA ŞARTNAMESİ VE YARIŞMA BAŞVURU FORMU:

YARIŞMA ŞARTNAMESİ_2021

YARIŞMA-BAŞVURU_FORMU_2021_

Kategoriler kendi içerisinde değerlendirilecektir. Her bir kategori için ilk 3 belirlenecektir. Ödüller, yarışmacılar arasından, kendi kategorilerinde, ilk 3’e aşağıdaki gibi verilecektir; 

  1. 600 €            2. 500 €            3. 400 €

*Başvuru koşulları yarışma şartnamesinde belirtilmiştir. Yarışma Başvuru Formunu, gerekli belgeleri ve eserlerinizi şartnameye uygun olarak, [email protected] adresine 15 Kasım 2021 tarihine kadar iletebilirsiniz.

Organizatörler

Engelliler Konfederasyonu
Yaşam Boyu Eğitim Derneği

Mekan

Online